

First Nations Chiefs of Police Association 2025 Conference & Awards Dinner "Standing Strong - Indigenous Leadership in Policing" Hilton Lac Leamy 3, boulevard du Casino, Gatineau (Québec)



Hospitality Evening - May 13, 2025

May 13, 2025 (Tuesday-evening) Salon Jardin

5:00 - 9:00

Hospitality Evening Hospitality Sponsor – Beretta Defences Technologies Canada

Enjoy an evening of cocktails, appetizers, and good company in the Salon Jardin Room of the Hilton Lac Leamy, with cash bar from 5:00 – 9:00 p.m.

Annual Conference - May 14, 2025

	May 14, 2025 (Wednesday) Beethoven-Chopin Boardroom
8:00 - 9:00	Registration & Breakfast
9:00 – 10:00 (60 min)	Welcome, Introductions and Opening Remarks Facilitator - Mathieu Courchene Elder Prayer - Frank McGregor, Kitigan Zibi Anishinabeg First Nation Territory Remarks - Councillor Frank Meness , Kitigan Zibi Anishinabeg First Nation Drum Group - Rama Police Service FNCPA President - Chief Jerel Swamp
10:00 - 10:15	Coffee Break – Tecbound Technology Ltd.
10:15 -11:00 (45 min)	Transformational Leadership in Challenging Times Dan Bellegarde, Knowledge Keeper
11:00 - 11:15	Coffee Break – Canadian Police Knowledge Network
11:15 -12:00 (45 min)	Empowering First Nations Police Governance Teddy Manywounds
12:00 - 1:00 (60 min)	Lunch Break – D & R Electronics Company Ltd. Feryn King – Hoop Dancer (12:30)
1:00 - 2:15 (90 min)	Give a Human Face on your Leadership Marc Andre Morel
2:15-2:30	Coffee Break - Beretta Defences Technologies Canada
2:30 - 3:30 (60 min)	Leadership and Value Creation Enhancement Through Truth and Reconciliation Calls to Action Cademus Delorme (Zoom)
3:30	Closing Day One - Executive Remarks

May 14, 2025 (Wednesday-evening) Beethoven-Chopin Boardroom

Awards Dinner - May 14, 2025

5:00 - 6:00	Chopin Boardroom Hospitality Sponsor – Tecbound Technology Ltd. with Oscar Diaz Enjoy an evening of cocktails, appetizers, and good company in the Beethoven-Chopin Room of the Hilton Lac Leamy, with cash bar from 5:00 – 11:00 p.m.
6:00	Dinner (plated dinner starts)
7:00	Executive Remarks
7:00 – 9:00	Awards Presentations
to 11:00	Entertainment with the band "Souled"

Annual Conference - May 15, 2025

May 15, 2025 (Thursday) Beethoven-Chopin Boardroom

8:00 – 9:00	Breakfast
9:00 - 9:15 (15 min)	Welcome, Introductions and Opening Remarks Facilitator – Mathieu Courchene Assembly of First Nations National Chief Cindy Woodhouse Nepinak Remarks
9:15 – 9:45 (30 min)	Cultural & Traditional Entertainment Chad Thusky Drum & Dancers
9:45 - 10:30 (45 min)	Public Safety Canada Updates Chris Moran, Assistant Deputy Minister First Nations Policing Updates
10:30 – 10:45 (15 min)	Coffee Break – Sponsored by Canadian Police Knowledge Network
10:45 – 12:00 (90 min)	# Willem Dallaire Leadership
12:00 – 1:00 (60 min)	Lunch Break – D & R Electronics Company Ltd. FNCPA Elders Promotional Video (12:30)
1:00 - 1:30 (30 min)	Mentimetre Survey Lennard Busch Content – Livestream online survey with results
1:30 - 2:00 (30 min)	# Wounded Warriors Peer Course Support Training Update Dawn Blake FNCPA training update on the Wounded Warriors Canada peer support training.
2:00 - 2:15 (15 min)	Coffee Break – Sponsored by Canadian Police Knowledge Network
2:15 - 3:15 (60 min)	FNCPA – IPCO – ADPPNIQ – Panel Discussion First Nations Association Updates
3:15 - 3:25 (10 min)	# Canadian Association of Chiefs of Police - Policing with Indigenous Peoples Committee Dwayne Zacharie & Warren Brown
3:25 - 3:30	Executive Remarks – close for day 2

Annual Conference - May 16, 2025

May 16, 2025 (Friday) Beethoven-Chopin Boardroom

8:00 - 9:00	Breakfast
9:00	Welcome, Introductions and Opening Remarks Facilitator – Mathieu Courchene
9:00 – 9:45 (45 min) 9:45 – 10:00 (15 min)	# Mentorship Training Helene Roberge The new FNCPA Mentorship Program for First Nations Police Leaders will be discussed followed by a brief overview of the next project that will be completed in the coming months, the new Onboarding Program for New Chiefs of Police. Q/A
10:00 - 10:30 (30 min)	Micro-leadership Lennard Busch Micro Leadership is not about waiting for a promotion or a leadership title—it is about embracing leadership in the moment, in every action we take.
10:30 - 10:45 (16 min)	Coffee Break
10:45 - 11:30 (45 min) 11:30 - 11:45 (15 min)	# Conference Take Away Discussions Helene Roberge Group discussions in order to get the participants to reflect/discuss on their takeaway from the conference
11:45 - 12:00 (15 min)	Executive – Closing Remarks